New investigations

Що таке кліщ демодекс?

Кліщ демодекс (Demodex folliculorum та Demodex brevis) є облігатним (обов'язковим) крихітним (розмірами від 0,15 до 0,4 мм) ектопаразитом людини, що паразитує у волосяних фолікулах або сальних залозах. 

Визначення цих кліщів датується 1841-42 роками для D. folliculorum і 1963 роком для D. brevis. Через крихітні розміри кліщі є непомітними для людського ока. D. folliculorum частіше локалізується на обличчі, тоді як D. brevis частіше виявляється на шиї та грудях. Паразити проникають у фолікули та сальні залози і живляться їхнім вмістом, або проникають глибше у дерму шкіри чим викликають її запалення. Загальна тривалість життя кліща Demodex становить кілька тижнів. З яйцеклітин через 3-4 дні вилуплюються личинки, а дорослі особини розвиваються приблизно через 7 днів.

Як можна заразитися демодекозом?

Кліщі передаються через контакт здорової людини з хворою. Зараження демодексом зазвичай протікає без симптомів, а шкірні захворювання проявляються як наслідок імунного дисбалансу. Усі шкірні захворювання, викликані кліщем Demodex, об'єднують під терміном демодекоз. Демодекоз може бути етіологічним фактором або нагадувати різні дерматози.

Аналіз на демодекс

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження на визначення кліщів Demodex.
✔️Назва дослідження – Демодекоз: Demodex sp.
✔️Код – К0401.
✔️Матеріал – зшкребок зі шкіри або вія.
✔️Ціна дослідження – 179 грн.
✔️Забір матеріалу для дослідження на демодекс – 30 грн.