New investigations

Що таке гіардіоз?

Лямбліоз або Гіардіоз – кишкова інфекція, викликана найпростішими паразитами, які мають джгутики – лямбліями (Giardia lamblia, також Giardia intestinalis та Giardia duodenalis). Трофозоїти лямблій (рухливі грушоподібні клітини) міцно прикріплюються до слизової оболонки дванадцятипалої кишки і розмножуються шляхом бінарного поділу. Деякі організми перетворюються на стійкі цисти, які поширюються фекально-оральним шляхом.

Лямбліоз поширений у всьому світі, особливо в районах з низьким рівнем санітарії. Інфекція вражає домашніх і диких ссавців, багатьох птахів, є найпоширенішим кишковим паразитом людини. Основними джерелами інфекції є забруднена вода, їжа, грунт або поверхні. Паразити лямблії можуть виживати при температурах до -4°C, однак температури вище 23°C і pH вище рівня 7,1 є несприятливими для них.

У Європі близько 35% підтверджених випадків захворювання пов’язані з подорожами.

Симптоми лямбліозу

Захворювання може протікати безсимптомно, або супроводжуватись спазмами в животі та шлунку, нудотою, блювотою та діареєю з сильним здуттям живота. Діарея водяниста або навіть піниста, симптоми тривають кілька тижнів. Небезпечним є зневоднення організму, якщо втрата рідини є досить великою. За відсутності лікування лямбліоз може мати важкий і тривалий перебіг.

Діагностика лямбліозу  виявлення антигену до лямблій

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження на виявлення антигенів лямблій у фекаліях – Код К0308 – Лямбліоз: Ag Lamblia intestinalis у калі (виявлення антигену до лямблій). Цей якісний скринінг-тест дозволяє швидко виявити антигени лямблій у зразках фекалій людини. Чутливість тесту 97%, специфічність >99%.
Досліджуваний матеріал – кал.
Вартість дослідження – 299 грн.
Строки виконання – 1 робочий день.

Як підготуватися до аналізу на лямбліоз?

Зразки фекалій слід збирати у чисту ємність з 4-х різних місць останньої порції. Слід уникати домішок сечі та виділень зі статевих органів. У разі отримання негативного результату (відсутність лямблій) дослідження проводиться 3-4 кратно з інтервалом у 2-3 дні, що пов’язано з особливостями життєвого циклу паразита.

Кал до моменту доставлення у лабораторію можна зберігати в холодильнику при температурі +2...+8 °С 1-2 дні. Паразитологічні дослідження проводяться через 2 тижні після припинення приймання протипаразитарних препаратів.