New investigations

Що  таке інфекційний мононуклеоз?

Інфекційний мононуклеоз (ІМ) – це вірусний синдром, що характризується лихоманкою, фарингітом та лімфаденопатією шийних лімфовузлів, що найчастіше є наслідком первинної інфекції – вірус Епштейна-Барра (Epstein-Barr virus, EBV). Вірус Епштейна-Барра або герпесвірус людини 4 типу (Human HerpesVirus 4, HHV-4) надежить до лімфотропних гама-герпесвірусів та найчастіше вражає осіб у віці 15-24 років. Первине зараження відбувається через слину. Контакт вірусу Епштейна-Барра з епітеліальними клітинами ротоглотки забезпечує реплікацію вірусу. Приблизно 90-95% дорослих людей з часом стають серопозитивними до EBV.

Інкубаціййний період EBV інфекції

Інкубаційний період EBV інфекції триває близько 6 тижнів. Гостре захворювання характеризується високим вірусним навантаженням як у ротовій порожнині, так і у крові, що супроводжується виробленням антитіл імуноглобуліну М проти капсидного антигену вірусу EBV.

Історія EBV інфекції

Спочатку ІМ був описаний як "хвороба Друзенфібера" або залозиста лихоманка у 1889 році, термін "інфекційний мононуклеоз" був використаний пізніше – у 1920 році для опису шести студентів коледжу з лихоманкою, яка характеризувалася абсолютним лімфоцитозом і атиповими мононуклеарними клітинами в крові. Зв'язок між вірусом EBV та ІМ був встановлений, коли працівник лабораторії був інфікований EBV – у нього розвинувся ІМ.

Аналіз на вірус Епштейна-Барра

Лабораторія Українського лікувально-діагностичного центру пропонує дослідження для діагностики інфекційного мононуклеозу (Епштейна-Барр вірусної інфекції).

И1610 –  b ІgG EBV (VCA, капсидні антигени) – 249 грн.
И1611 – Аb ІgM EBV (VCA капсидні антигени) – 249 грн.
И1602 – DNA EBV (кількісний) – 399 грн.
И1604 – DNA EBV (якісний) – 299 грн.
И1608 – Аb IgG EBV (EBNA, ядерні антигени) – 249 грн.
И1605 – Аb IgG EBV (EA, ранні антигени) – 249 грн.
И1604-1 – DNA EBV (слина) – 349 грн.
И1613 – Інфекційний мононуклеоз - оцінка активності інфекційного процесу: Ab IgM EBV, Ab IgG EBV (EBNA), DNA EBV (якісний) – 749 грн.