New investigations

Проблема діагностики та лікування хронічних запальних захворювань кишечника, а саме неспецифічного виразкового коліту (НВК) та хвороби Крона (ХК) до теперішнього часу залишається однією з найважчих в гастроентерологічній практиці.

Наявність лактоферину та кальпротектину в зразках фекалій вказує на розвиток запального процесу шлунково-кишкового тракту (ШКТ), розвиток бактеріальної інфекції ШКТ та наявність захворювань онкологічного характеру. Підвищені концентрації спостерігаються при безперервному прийомі протизапальних нестероїдних препаратів.

Визначення фекального кальпротектину та лактоферину дає можливість швидко, відносно недорого та абсолютно безболісно, без госпіталізації отримати першу інформацію не вдаючись до рентгенологічних, ендоскопічних та морфологічних методів дослідження, які мають ряд недоліків та протипоказань.

Аналіз на кальпротектин та лактоферин в лабораторії УЛДЦ

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження:

Код К0507 – Кальпротектин (hCp) та Лактоферин (hLf) у фекаліях (якісне визначення) – ціна 565 грн.
Код К0509 – Кальпротектин (hCp), Лактоферин (hLf), реакція на приховану кров в фекаліях (якісне визначення) – ціна 615 грн.
Код К0512 – Кальпротектин (Calprotectin, hCp) кількісне визначення – ціна 605 грн.
Код К0508 – Кальпротектин в калі (фекальний кальпротектин) – кількісне визначення – ціна 1755 грн. (дослідження проводиться в Німеччині). 

Матеріал – кал в стерильному контейнері.

Метод має високу діагностичну цінність. Лактоферин (Lf) та кальпротектин (фекальний кальпротектин, ФК) представляють собою білки-біомаркери – сполуки, концентрація яких, у разі запалення шлунково-кишкового тракту, збільшується в 10–100 разів. У калі Lf та ФК зберігається протягом декількох днів, так як білки мало піддаються дії протеолітичних ферментів. Зберігатися в стерильному контейнері кал може до 7 днів при кімнатній температурі [1], однак в інструкціях до тест-систем на визначення кальпротектину та лактоферину в калі виробники вказують термін зберігання – до 2 днів у холодильнику. Рівень ФК підвищується при рецидивах. Концентрація кальпротектину у новонароджених і дітей молодшого віку вища, ніж у дорослих. Більше інформації за посиланням.

[1]. Roseth A.G., Fagerhol M.K., Aadland E. et al. Assessment of the neutrophil dominating protein calprotectin in feces. A methodologic study // Scand. J. Gastroenterol. – 1992. – № 27. – P. 793–798.