New investigations

Що являє собою Bordetella pertussis?

Bordetella pertussis є надзвичайно маленькою, облігатно-аеробною, грамнегативною, нерухомою кокобактерією. 

Що викликає кашлюк (коклюш)?

Bordetella pertussis викликає кашлюк – респіраторну інфекцію, що характеризується інтенсивними та спазматичними нападами кашлю, особливо під час другої фази захворювання – пароксизмальної, або «періоду спазматичного кашлю». 

Тяжкість захворювання залежить від віку. Більшість хворих на коклюш – це діти віком до одного року, у той час як старші діти також можуть бути інфікованими.

Як передається кашлюк? Як протікає захворювання?

Мікроорганізм, який міститься в краплях від кашлю, передається через вдихання та колонізує клітини миготливого епітелію бронхів. Після інкубаційного періоду від одного тижня до 10 днів спостерігаються легкі симптоми, такі як риніт, легкий кашель і чхання (катаральний період), що триває 1-2 тижні. Проліферація бактерій та колонізація ними більшої кількості клітин пригнічує функції війок, що супроводжується збільшенням тяжкості та частоти симптомів – настає пароксизмальний період. Це призводить до клінічної картини, що характеризується нападами кашлю, що супроводжуються тривалим і утрудненим диханням (часто з характерним свистом). Кашель, який повторюється через різні проміжки часу і зазвичай протягом кількох хвилин, може тривати 2-3 тижні. Оскільки кашель заважає пероральному прийому, а слиз може викликати блювоту, якщо його проковтнути, це може призвести до сильного зневоднення та втрати ваги.

Діагностика кашлюку в Києві

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження

И1703 – Кашлюк: Ab IgG Bordetella pertussis (кількісне виявлення антитіл IgG). Ціна – 429 грн. Результат – через 4 робочі дні, матеріал – сироватка крові.
И1709 – Кашлюк: DNA Bordetella pertussis (якісне виявлення ДНК збудника). Ціна – 449 грн. Результат – через 3 робочі дні, матеріал – мазок з ротоглотки, сироватка крові або ліквор.

Кабінети лабораторії працюють у будні дні з 8:00 до 14:00.