New investigations

Котестинг або одночасне цитологічне та ВПЛ-тестування

Скринінг та рання діагностика – поняття не тотожні. Метою скринінгу є діагностика захворювань у населення, яке не має симптомів хвороби. Метою ранньої діагностики є максимально раннє виявлення захворювання за наявності симптомів.

Відповідно, скринінг раку шийки матки (РШМ) – це обстеження безсимптомних жінок. Ризик розвитку РШМ існує у будь-якому віці, однак, ті патологічні стани, які призводять до розвитку РШМ успішно лікуються за вчасного виявлення. На жаль, реальне охоплення цитологічним скринінгом не перевищує 30% жіночого населення в Україні (за даними 2017 року).

Американське онкологічне товариство (American Cancer Society, ACS) рекомендує жінкам розпочинати скринінг РШМ з 25 років та проходити тестування на вірус папіломи людини (ВПЛ) кожні 5 років у віці до 65 років незалежно від статевого анамнезу або статусу щеплення від ВПЛ.

Скринінг раку шийки матки

Лабораторія УЛДЦ пропонує скринінгові програми з виявлення РШМ, які включають такі дослідження:

  • Тест Папаніколау (ПАП-тест). Код — Е0122. Ціна — 229 грн.
  • Визначення високоонкогенних штамів вірусу папіломи людини (ВПЛ, HPV – Human Papillomavirus) — Папіломавірусна інфекція: DNA HPV (скринінг 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 58, 59, 67 типів) з визначенням 16 генотипу. Код — И2203. Ціна — 289 грн.
  • Котестинг — одночасне проведення цитологічного скринінгу (ПАП-тесту) та визначення високоонкогенних штамів ВПЛ (16 та 18 типи). Коди Е0122 та И2203. Ціна — 518 грн.

Перед візитом до лабораторії ознайомтеся з правилами підготовки до забору біологічного матеріалу. Забір біоматеріалу оплачується додатково.

Міжнародне агенство з дослідження раку (International Agency for Research on Cancer, IARS) наголошує, що постійна папіломавірусна інфекція високоонкогенних типів є причиною РШМ [1]*.

[1]. Harald zur Hausen. Papillomaviruses and cancer: from basic studies to clinical application // Nat. Rev. Cancer. – 2002. – V. 2. – P. 342–350.

*За роботу щодо ВПЛ, який викликає РШМ, професор цур Хаузен отримав Нобелівську премію з фізіології та медицини у 2008 році, а потім численні нагороди від університетів, онкологічних та благодійних організацій.

Інформацію підготувала менеджер лабораторії УЛДЦ – Оксана Карпенко.

Читайте більше про вірус папіломи людини за посиланням