New investigations

Що таке вальпроєва кислота?

Вальпроєва кислота (Valproic acid, VA, VAL, VPA) є досить поширеним лікарським засобом, який застосовують для лікування епілепсій, біполярних розладів та мігреней. Принцип дії полягає у підвищенні рівня гамма-аміномасляної кислоти у головному мозку, яка допомагає пригнічувати збудження у мозку. Вальпроєва кислота є природною жирною кислотою.

Епілепсія: поширеність хвороби

Епілепсія – хронічне захворювання головного мозку, що характеризується повторними неспровокованими нападами порушень рухових, чуттєвих, вегетативних, когнітивних функцій, які виникають внаслідок надмірних нейронних розрядів.

За даними Міжнародної протиепілептичної ліги (International League Against Epilepsy – ILAE) епілепсія – одне з найбільш поширених неврологічних захворювань у світі (зареєстрована майже у 50 млн осіб), а у Європі налічується близько 6 млн осіб хворих на епілепсію (щороку реєструють біля 400 тисяч нових випадків).

Поширеність епілепсії в Україні у 2009 році становила 68,7, а захворюваність – 5,7 на 100 тисяч населення (усього в 2009 році у країні зареєстровано близько 26 тисяч хворих). За останніми даними МОЗ України у 2012 році налічувалося близько 100 тисяч хворих на епілепсію.

Середня тривалість захворювання складає 10 років. Період активних нападів є меншим за 2 роки у більше ніж 50% хворих. Однак, 20–30% пацієнтів страждають на епілепсію усе життя. Небезпека епілепсії полягає в тому, що порушення під час нападу можуть призвести до раптової смерті хворого.

Лікування епілепсії

Лікування епілепсії має особливість, яка полягає у необхідності регулярного щоденного прийому протиепілептичних препаратів протягом багатьох років, в тому числі, не менше ніж впродовж 3–5 років після припинення нападів.

У 2014 році МОЗ України ухвалено наказ № 276 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при епілепсіях», в якому вальпроєва кислота (VPA) (разом з іншими протиепілептичними препаратами) визначена препаратом першої лінії вибору для лікування різних форм епілепсії. 

Аналіз на визначення концентрацій вальпроєвої кислоти призначається для контролю лікування препаратами вальпроєвої кислоти (для забезпечення концентрації препарату в межах терапевтичного діапазону) і вимагає періодичного вимірювання рівнів VPA в крові.

Визначення рівнів вальпроєвої кислоти у крові людини

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження на визначення рівнів вальпроєвої кислоти у крові людини.

Код Л0101 – Вальпроєва кислота – ціна 399 грн. Строк виконання – 4 робочі дні.

Терапевтична концентрація складає 50–100 мкг/мл.
Токсична концентрація складає >150 мкг/мл.