New investigations

Що таке целіакія?

Целіакія (глютенова ентеропатія, ГЕ) – це імунно обумовлена реакція на глютен (запасний білок пшениці, ячменю, жита) продуктів харчування, що насамперед впливає на тонкий кишечник осіб із генетичною схильністю і припиняє свою дію після виключення глютену з раціону. 

У статті на сайті www.health.com, про целіакію говорять як про одне з захворювань, яке важко діагностувати через значну кількість неспецифічних симптомів. Целіакія може проявлятися типовими для шлунково-кишкових захворювань симптомами (здуття живота, діарея, стеаторея, втрата маси тіла, метеоризм, біль у животі), або ж – мати інші симптоми (аномальні печінкові проби, залізодефіцитна анемія, остеопатія, шкірні захворювання та інші різноманітні прояви). Однак, у багатьох осіб із целіакією симптоми взагалі можуть не проявлятися. 

Діагностика целіакії у Києві

Діагностика целіакії складається з трьох основних діагностичних етапів: клінічного, лабораторного та інструментального.

На першому (клінічному) діагностичному етапі лікарі здійснюють ретельний відбір пацієнтів з груп ризику наявності целіакії. До групи ризику слід включити пацієнтів з наступними захворюваннями: герпетиформний дерматит Дюрінга, аутоімунні захворювання (цукровий діабет 1 типу, тиореоїдит, ревматоїдний артрит, гепатит, синдром Шегрена), хронічні анемії (залізодефіцитна, фолієводефіцитна), остеопенія, остеопороз, порушення генеративної функції – безпліддя, афтозні ураження ротової порожнини, глосити, неврологічні розлади – глютенова полінейропатія, глютенова атаксія, епілепсія, онкопатологія (лімфоми кишківника), синдром роздратованого кишечника (СРК), синдром Дауна, лімфоцитарний коліт, синдром хронічної втоми, хвороба Аддісона, ревматоїдний або серонегативні артрити, приховані кишкові кровотечі. Основою клінічного етапу діагностики ГЕ має бути ретельний збір анамнезу, аналіз скарг як з боку шлунково-кишкового тракту, так й інших скарг, виявлення асоційованих патологій, родичів з наявністю целіакії. 

Другий (лабораторний) діагностичний етап базується на імуноферментному аналізі ELISA з визначенням специфічних серологічних біомаркерів целіакії: антитіл до гліадину, антитіл до тканинної трансглутамінази (тТГ), антитіл до ендомізію і «сучасних» антитіл до дезамінованих пептидів гліадину і пов'язаної з ними тТГ. Ці дослідження можна використовувати також для контролю ефективності лікування (зниження титру антитіл в динаміці).

Подальша діагностика (третій етап) базується на аналізі стану слизової оболонки (СО) тонкого кишківника в осіб з позитивними результатами серологічного дослідження. Для цього проводиться верхня ендоскопія з біопсією СО дванадцятипалої кишки. Діагноз целіакія встановлюється за наявності патологічних змін, виявлених при біопсії – атрофії ворсинок, гіперплазії крипт і виявленні ознак імунного запалення (скупчення лімфоцитів у слизовій оболонці) + не менше 2 видів антитіл у високих титрах у сироватці крові.

Діагностика целіакії в лабораторії УЛДЦ

Лабораторія Українського лікувально-діагностичного центру імуноферментним методом проводить наступні дослідження на визначення біомаркерів целіакії (біологічний матеріал – венозна кров):

Код – М0128 – Антитіла до гліадину IgA – 369 гривень;
Код – М0129 – Антитіла до гліадину IgG – 369 гривень;
Код – М1104 – Антитіла до тканинної трансглутамінази IgА – 349 гривень;
Код – М1105 – Антитіла до тканинної трансглутамінази IgG – 349 гривень;
Код – М0131 – Антитіла до дезамінованих пептидів гліадину IgA – 889 гривень;
Код – М0132 – Антитіла до дезамінованих пептидів гліадину IgG – 889 гривень;
Код – М1107 – Антитіла до ендомізію IgA (метод IFT) – 769 гривень;
Код – М1106 – Антитіла до ендомізію IgG (метод IFT)  – 769 гривень.

Корисне посиланняwww.celiac.org.ua – Українська спілка целіації.