New investigations

Що таке Парвовірус?

Парвовірус B19 (Parvovirus B19, PVB19) – вірус, який належить до родини парвовірусів (Parvoviridae). 

Парвовірусна інфекція або «п'ята хвороба» – це гостре інфекційне захворювання, викликане PVB19, яке характеризується різними клінічними симптомами, найбільш поширеним серед яких є еритема (висипання на шкірі). 

Парвовірусна інфекція є хворобою переважно дитячого та підліткового віку (зазвичай це діти від 2 до 10 років). Для PVB19 характерною є сезонність з піком у зимово-весняний період.

Парвовірусна інфекція передається повітряно-краплинно через дихальні шляхи або через кров. Джерело інфекції – хворий, який є заразним до моменту появи висипу (близько тижня). Інкубаційний період становить 14-20 днів. Хвороба у більшості випадків перебігає без симптомів, однак є неспецифічні симптоми – висип, лихоманка, міалгії та артралгії.

У фахових публікаціях повідомляється, що Парвовірусна інфекція у дітей асоціюється з низкою патологічних станів (васкуліт, нефрит, системний червоний вовчак, гепатит, артрит, тощо), а також викликає гемолітичну анемію, тромбоцитопенію, нейтропенію, тощо.

Parvovirus B19 у вагітних 

Через те, що Parvovirus B19 без перешкод проникає через плаценту, Парвовірусна інфекція у вагітних становить загрозу для плода. Parvovirus B19 є причиною важкої анемії, водянки, ймовірна внутрішньоутробна смерть дитини.

Парвовірусна інфекція: діагностика 

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження:

код И9916-1 – Парвовірус: Аb IgМ Parvovirus B19 – ціна 799 грн. (кров);
код И9916 – Парвовірус: Аb IgG Parvovirus B19 – 799 грн. (кров);
код И9917 – Парвовірус: ПЛР Parvovirus B19 – 429 грн. (кров, слина, урогенітальний зішкріб).