New investigations

Прокальцитонін — що це?

Прокальцитонін (PCT) — біомаркер для діагностики та моніторингу бактеріальних інфекцій та сепсису. Тест на РСТ має високий діагностичний потенціал — при важких інфекціях дозволяє максимально рано діагностувати захворювання, визначити його тяжкість, оцінити перебіг та прогнозувати результат.

Прокальцитонін (РСТ) — попередник гормону кальцитоніну. У нормі його синтез відбувається в С-клітинах щитовидної залози. При цьому весь утворений РСТ переходить в кальцитонін і практично не надходить у кровотік, в зв'язку з чим в плазмі крові у здорових людей визначаються слідові концентрації РСТ (менше 0,05 нг/мл).

Підвищені концентрації прокальцитоніну

Підвищення концентрації PCT відбувається при системному запаленні бактеріальної етіології, яке має місце, зокрема, при важких бактеріальних інфекціях та сепсисі. При таких станах синтез РСТ, крім щитовидної залози, активується в клітинах ретикуло-ендотеліальної системи. Основними індукторами при цьому є ліпополисахариди грамнегативних бактерій, а також прозапальні цитокіни IL-6 і TNF-a. Період напіввиведення РСТ становить близько 24 годин і практично не залежить від функції нирок.

Концентрація прокальцитоніну в плазмі крові підвищується пропорційно тяжкості інфекційного процесу. Локальні запальні вогнища не супроводжуються значним викидом РСТ в кров (рівень РСТ знаходиться в діапазоні від 0,5 до 2 нг/мл). Для важких бактеріальних інфекцій і сепсису характерний рівень РСТ більше 2 нг/мл (найвищий рівень РСТ відзначений у хворого з пневмонією і сепсисом — 5420 нг/мл). При вірусних та грибкових інфекціях, а також при алергічних та аутоімунних захворюваннях, значного зросту рівня PCT не спостерігається, що дозволяє проводити диференційний діагноз.

Здати тест на прокальцитонін

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження з визначення PCT в сироватці крові:
Код Б0122 — Прокальцитонін.
Строк виконання — 1 робочий день (відвідайте кабінет до 11:00 у будні — отримайте результат після 17:00 цього ж дня).
Ціна — 415 грн.

З повагою — Ваша лабораторія УЛДЦ.