New investigations

Антимюллерів гормон – біомаркер оваріального резерву

Антимюллерів гормон (АМГ, Anti-Mullerian Hormone, AMH) або інгібуючий гормон Мюллера – це гормон-біомаркер запасу ооцитів (майбутніх яйцеклатин) – біомаркер оваріального резерву. Гормон АМГ продукують стінки фолікулів яєчників.

Що таке тест на АМГ?

Тест на антимюллерів гормон – це аналіз крові, який показує вміст АМГ у крові, що вказує на кількість вироблених яйцеклітин або резерв яєчників, тобто відображає репродуктивний потенціал жінки.

Для чого проводити тест на АМГ?

Від народження дівчинка має обмежений «запас» ооцитів (майбутніх яйцеклітин). Від початку перших місячних і до настання менопаузи, цей «запас» вичерпується (яйцеклітина або ж «витрачається» або – запліднюється). 

До 25 років кількість АМГ у крові зростає і в середньому досягає 12 нг/мл. Починаючи з 25 років кількість АМГ у крові знижується, що є абсолютно нормальним процесом, відповідно, – знижується і ймовісність жінки народити дитину. Кількість АМГ у крові досягає нуля з настанням менопаузи.

Антимюллерів гормон. Показники та їх інтерпретація

Якщо аналізувати середні показники кількостей АМГ, то:

  • АМГ 1-2 нг/мл – не варто відкладати батьківство на потім.
  • АМГ 2-3 нг/мл – якщо ви плануєте двох дітей раціонально вже приступити до планування першого малюка.
  • АМГ 3-4 нг/мл свідчить про хороші перспективи завагітніти (характерний для жінок 27-35 років).
  • АМГ 7-8 нг/мл – гарний репродуктивний потенціал.
  • АМГ 10-11 нг/мл характерний для жінок з синдромом полікистозних яєчників (часто проблемою таких пацієнток є порушення менструального циклу).

Кому потрібно пройти тестування на антимюллерів гормон 

Тест на AMГ проводиться з двох основних причин:
– визначити статус фертильності;
– визначити реакцію яєчників на препарати для лікування безпліддя (низькі рівні АМГ можуть вимагати більшої дози ліків).

Жінки віком до 35 років можуть пройти тестування для визначення резерву яєчників, що може допомогти визначити оптимальний час для створення сім’ї. Тест також може бути корисним для визначення статусу фертильності пацієнток із ризиком зниження резерву яєчників.

Аналіз на АМГ у лабораторії УЛДЦ

Лабораторія УЛДЦ проводить тестування на АМГ. Тест на АМГ можна проводити у будь-який день місячного циклу.
Код – Е0101 – Антимюллеровий гормон (АМГ, АМН, MIS).
Матеріал – венозна кров.
Ціна – 509 грн.