New investigations

Що таке лактат?

Лактат – одна з речовин, яка виробляється клітинами організму, коли він перетворює їжу на енергію (клітинний метаболізм). Найбільше лактату утворюється в м’язах. Залежно від рН середовища, лактат іноді присутній у формі молочної кислоти. Однак, при нейтральному pH, який підтримується організмом, більша його частина є присутньою в крові саме у формі лактату. Молочна кислота може накопичуватися в організмі та крові, коли вона виробляється швидше, аніж печінка може її розщепити. Підвищення рівня лактату може бути наслідком дефіциту тіаміну (вітаміну B1). У нормі рівень лактату в крові та лікворі низький. 

У надлишку лактат виробляється м’язовими клітинами, еритроцитами, мозком та іншими тканинами, у випадку, коли на клітинному рівні недостатньо кисню або коли основний спосіб виробництва енергії в клітинах організму порушується. Надлишок лактату може призвести до лактоацидозу (лактатацидемічна кома, гіперлактат­ацидемія).

Про що говорять високі рівні лактату в крові?

Високі рівні лактату в крові можуть бути ознакою нестачі кисню (гіпоксії) або наявності захворювань, які є причиною надлишкового утворення або недостатнього виведення лактату з крові.

Коли проводити аналіз крові на лактат?

За наявності таких симптомів, як м’язова слабкість, прискорене дихання, нудота та пітливість, які вказують на нестачу кисню або аномальний рН крові (кислотно-лужний дисбаланс), варто пройти тестування на лактат.

Лікар призначає аналіз на лактат за підозри, що у вас може бути сепсис, шок, серцевий напад, важка застійна серцева недостатність, ниркова недостатність або діабет, який важко контролювати.

Лікар призначає аналіз на лактат за підозри, що ви успадкували рідкісні метаболічні або мітохондріальні розлади; якщо у вас є симптоми лактоацидозу (характерний запах із рота, біль у животі, сплутаність свідомості або холодна та липка шкіра).

Визначення рівня лактату у крові людини у лабораторії УЛДЦ

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження на визначення рівня лактату у крові людини. Код Б0311 – Лактат. Ціна – 269 грн.