New investigations

Аналіз сечі у лабораторії УЛДЦ

Аналіз сечі – це інформативний аналіз, що дозволяє виявити патологію та діагностувати захворювання сечостатевої, імунної, травної, серцево-судинної, ендокринної системи та моніторити ефективність призначеної терапії. Сеча – це біологічна рідина, кінцевий продукт обміну речовин, який складається з води, мікроелементів, епітелію, солей, лейкоцитів, тощо. Збої у роботі сечостатевої системи призводять до накопичення токсичних речовин.

Загальний аналіз сечі або загальноклінічний аналіз сечі – це комплекс діагностичних досліджень сечі, що відображає фізико-хімічні, органолептичні, біохімічні її показники та мікроскопічні дані осаду.

Відносна щільність сечі

Показник дає інформацію про концентраційну здатність нирок:
◦ розведена сеча: відносна щільність 1,000–1,005
◦ ізотонічна сеча: відносна щільність 1,010–1,015
◦ концентрована сеча: відносна щільність 1,020 і більше.

рН сечі (кислотно-основна реакція сечі)

Нормальний pH сечі знаходиться на рівні між pH5 та pH9.

Уробіліноген у сечі

У нормі 3,2-16,0 мкмоль/л. Підвищені концентрації спостерігаються при інтенсивному розкладі гемоглобіну (гемоліз, гемолітична анемія), запаленні тонкого кишечника, при патологіях печінки.

Білірубін у сечі

У нормі – не виявлено. Виявляють при патологіях печінки.

Глюкоза в сечі

У нормі – не виявлено. Виявляють при цукровому діабеті, синдромі Кушинга, при опіках та травмах, захворюваннях щитоподібної залози, тощо.

Кетони в сечі

У нормі – не виявлено. Виявляють при голодуванні, інтоксикації, зневодненні у дітей, за тривалої підвищеної температури тіла. Кетони є характерними при зміні харчування з вуглеводневої дієти на білкову.

Нітрити в сечі

У нормі – не виявлено. Виявляють при бактеріальних інфекціях сечових шляхів.

Білок у сечі

У нормі – не виявлено. Виявляють при патологіях нирок.

Аскорбінова кислота в сечі

Норма екскреції вітаміну С шляхом сечовиділення становить 30 мг на добу.

Мікроальбумін у сечі

Виявляють при патологіях нирок.

Мікроскопія осаду сечі

Оцінка клітинних елементів (лейкоцити, еритроцити), інфекційних збудників, наявності плоского, перехідного чи ниркового епітелію, цилінтрів, слизу, солей, тощо.

Коли потрібно здавати загальний аналіз сечі?

З метою профілактики 1 раз на рік.
За зміни кольору сечі чи появі її неприємного запаху.
За появи дискомфорту (болю) під час сечовипускання.
За появи болю у поперековій частині спини чи нижній частині живота.
За зміни частоти сечовипускання (зменшенні або збільшенні).
За високої температури.
За появи набряків тіла. 

Як підготуватися до загального аналізу сечі?

На фоні приймання деяких медикаментів та вживанні деяких продуктів харчування дані дабораторного дослідженя можуть бути спотвореними, тому підготовку до аналізу сечі потрібно починати за 1-2 дні: не вживати продукти, які містять природні барвники (буряк, чорниця, вишня), не вживати мінеральні та спиртні напої, каву, бажано не приймати ліки, вітаміни групи В, біодобавки, утриматися від фізичних навантажень, відвідування бані або сауни. Після цитоскопії має пройти не менше 5-7 днів.

Як правильно збирати сечу на аналіз у стерильний контейнер?

Забір сечі проводиться в домашніх умовах. Використовуються лише спеціальні стерильні контейнери для сечі. 

Перед забором сечі проводиться гігієна зовнішніх статевих органів. 

Зняти кришечку стерильного контейтера та покласти зовнішньою стороною на поверхню. Не потрібно торкатися внутрішньої поверхні стерильного контейтера та внутрішньої поверхні кришечки. 

Перші кілька мл ранкової сечі (перша порція сечі) у ємність не збирається, а пропускаються повз неї. Збирається наступні 50-60 мл сечі (друга порція сечі або середня порція сечі). Забір середньої порції сечі у стерильний контейнер для сечі дає можливість зменшити мікробну контамінацію (забруднення) із зовнішніх статевих органів. Перед попереднім сечовипусканням має пройти 5-6 годин. 

Жінкам бажано здавати аналіз до початку менструації, або через кілька днів після її завершення. Чоловікам перед забором сечі потрібно повністю відтягнути складку шкіри та звільнити зовнішній отвір сечовивідного каналу (відкрити головку статевого члена). Під час забору сечі у новонароджених/грудних дітей використовують лише сечоприймач, проводити забір сечі іншими способами забороняється. 

Сечу доставляють у кабінет лабораторії впродовж 2 годин.

Загальний аналіз сечі у лабораторії УЛДЦ

Код – В0103.
Назва – Загальний аналіз сечі: Відносна щільність, рН, Уробіліноген, Білірубін, Глюкоза, Кетони, Нітрити, Білок, Аскорбінова кислота, Мікроальбумін, Мікроскопія осаду.
Матеріал – перша ранкова сеча.
Строк виконання – результат у день приймання.
Ціна – 165 грн.