New investigations

Що таке АМА?

Антимітохондріальні антитіла (Anti-Mitochondrial Antibodies, АМА) — це аутоантитіла, які утворюються проти мітохондрій. Мітохондрії — це компоненти клітин організму, які використовують кисень як джерело для виробництва енергії. Наявність антитіл проти мітохондрій може свідчити про наявність аутоімунного захворювання в організмі

Існує дев’ять типів AMA, які позначаються як M1–M9. АМА-M1 — антитіла пов’язані з кардіоліпіном (антикардіоліпінові антитіла), M2 – альфа-кетокислотний дегідрогеназний комплекс з розгалуженим ланцюгом, M3 – зовнішня мітохондріальна мембрана, M4 – сульфітоксидаза, M5 – зовнішня мітохондріальна мембрана, M6 – зовнішня мітохондріальна мембрана, M7 – саркозиндегідрогеназа, M8 – зовнішня мітохондріальна мембрана, M9 – глікогенфосфорилаза.

АМА-М2, АМА-М4, АМА-М8 та АМА-М9 [1] асоційовані з аутоімунним захворюванням печінки — первинний біліарний холангіт (ПБХ), яке раніше називалося як первинний біліарний цироз. АМА-М2 вважається найбільш специфічним маркером розвитку ПБХ.

Первинний біліарний холангіт і АМА

Первинний біліарний холангіт — це хронічне аутоімунне захворювання, яке повільно прогресує та призводить до запалення та рубцювання жовчних протоків у печінці, блокування відтоку жовчі. Заблоковані жовчні протоки можуть призвести до накопичення шкідливих речовин у печінці та зрештою — призвести до постійних рубців (цирозу). ПБХ найчастіше зустрічається у жінок віком від 35 до 60 років та у пацієнтів з іншими аутоімунними захворюваннями. Захворюваність на РБХ у різних частинах світу оцінюється від 4 до 31 випадку/млн. на рік. Близько 90-95% пацієнтів з ПБХ мають значні титри АМА (однак 5-10% з ПБХ не матимуть підвищених титрів).

Що таке тест на визначення АМА?

Тест на визначення АМА виявляє та вимірює кількість (титр) AMA в крові. Ідентифікація AMA є високочутливим і специфічним маркером ПБХ. Відсутність АМА практично виключає діагноз ПБХ. 

Не усі пацієнти з встановленим діагнозом ПБХ мають симптоми, ймовірне протікання безсимптомної фази ПБХ, яка може тривати до 20 років. АМА можуть бути позитивними за відсутності симптомів ПБХ. Перебіг та тяжкість ПБХ складно передбачити.

AMA також можна виявити у пацієнтів з хронічним активним гепатитом, аутоімунними гепатитом, цирозом печінки невідомої етіології, а також такими інфекціями як сифіліс, системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит та тиреоїдит.

Коли потрібно визначати титри АМА у крові?

Визначати титри АМА у крові потрібно, якщо лікар не виключає розвиток ПБХ, за наявності таких симптомів: збільшена печінка та селезінка, втома, біль у верхній правій частині живота, жовтяниця (пожовтіння шкіри та очей), свербіння. Оскільки ПБХ часто протікає без симптомів потрібно звернути увагу на підвищені рівні печінкових проб (особливо лужної фосфатази). Тест на визначення АМА проходять для діагностика та/або виключення інших захворювань печінки. 

Аналіз на АМА у лабораторії УЛДЦ

Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження на визначення АMА в сироватці крові методом імуноферментного аналізу (ІФА, Enzyme Immunoassay, EIA).

Код – М0107 – Антимітохондріальні антитіла (АМА-М2).
Матеріал – венозна кров.
Ціна – 399 гривень.

[1]. Berg P.A., Klein R. Antimitochondrial antibodies in primary biliary cirrhosis and other disorders: definition and clinical relevance // Dig Dis. – 1992. – V. 10. – P. 85–101. Doi.org/10.1159/000171347.